"Graasveld zet schapen in voor agrarisch natuurbeheer. De fraaie dames ondersteunen bij het beheer en onderhoud van graspercelen en houtwallen. Niet zomaar schapen, maar rasechte en stamboekzuivere Solognotes. Een zeldzaam en bijzonder ras."

 

Inzet schapen


Het solognote-schaap is goed in te zetten voor agrarisch natuurbeheer. Op de percelen in de bossen van Landgoed Weldam ondersteunen ze bij het beheer van natuurtypes als botanisch hooiland. Dichter bij huis worden ze ingezet voor het onderhoud van houtwallen en singels.

Maar ook op de nattere natuurgronden in beekdalen of bij natuurbeheertypes als vochtig hooiland kunnen ze goed ingezet worden. Solognotes zijn bestand tegen wisselingen in het rantsoen en weten vanuit instinct welke kruiden schadelijk voor ze zijn. Dat maakt het ook dat het ras goed uit te scharen is.

Eigenschappen Solognote


Het meest opvallend aan de Solognote is misschien wel zijn kastanjebruine kleur en créme-grijze wol. De lammeren zijn diep bruin-rood terwijl de volwassen dieren steeds lichter kleuren. De huid blijft echter kastanjebruin. De oorsprong van dit oude, ranke ras ligt in Frankrijk. Daar heeft het zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een sterk en taai ras dat goed bestand is tegen omgevingsveranderingen.

Het karakter van de Solognote is intelligent, nieuwsgierig, onafhankelijk en levendig. Het is een goed winterhard, sterk ras met groot aanpassingsvermogen aan de omgeving en het seizoen. Een rustiek ras dat weet te profiteren van alle plantensoorten en houtachtige stuiken en boompjes.